Ігор Швайка: Бумерангом повертається в Україну ситуація, коли усі ми можемо стати заручниками протистояння двох олігархічних кланів

Ігор Швайка
23 січня 2015

Мешканці Харкова вже втомилися від постійного протистояння з Кєрнесом. Сьогоднішня історія з харківськими правоохоронцями це спроба привласнити та приватизувати міліцію. Нагадаю, що Харківська міська рада зібралася на позачергову сесію, аби заслухати звіти головного міліціянта та прокурора міста. Причиною такого скликання стало те, що на останніх двох сесіях активісти піддали смітниковій люстрації двох депутатів міськради: Скоробагача та Кітаніна. Насправді ж аксіоматичним є твердження, що міліція має служити народу, а не своєму начальству чи якійсь конкретній особі. Окрім того, депутати підіймають питання про недовіру міліціянтам лишень нині, коли перед ними постала справжня небезпека смітникової люстрації. Проте, чомусь ті самі обранці мовчали коли міліція не змогла захистити харківських патріотів весною 2014 року, як і тоді, коли деякі міліціянти діяли фактично разом з сепаратистами.

Очевидно у Харкові спрацьовує принцип бумерангу. Якщо народні обранці плювати хотіли на громаду, якщо з міста вичавлювалася культура з будь-якої царини життя, то усе це повернеться до них же у дуже неприємній формі. Наприклад, у формі смітникової люстрації. Сьогодні ми не висуваємо жодних вимог до цього складу Харківської міської ради, адже депутати і особливо чинний міський голова давно втратили слух. Вони не чують думку громади, вони не контролюються мешканцями Харкова. Коли ти роками ігноруєш свого виборця і він є для тебе лишень тим плебсом, що набирає у твоїй уяві важливости лишень під час виборчої кампанії – ти рано чи пізно опинишся у смітнику.

Говорити про бездіяльність харківської міліції варто і актуально, але виключно у площині тієї надважкої ситуації, що склалася нині у місті. Вибухи у кафе та біля суду, вбивство адвоката у середмісті Харкова та безліч инших інцидентів свідчить про те, що харківська міліція дійсно не справляється з сучасними викликами, а головне – не виконує одну з головних своїх функцій – попередження злочинів. Але чомусь депутати говорять про смітникову люстрацію як про єдине зло сучасности, а неефективну боротьбу з нею називають головною проблемою міліції.

Бумерангом повертається в Україну і ситуація, коли усі ми можемо стати заручниками протистояння двох олігархічних кланів. Таке в сучасній українській історії було вже не один раз. Протистояння "донецьких" і "дніпропетровських", "київських" та "донецьких" ще дуже свіжі у пам'яті громадян України, як і війни між різними національно-етнічними злочинними угрупуваннями.

Що ж робити нам свободівцям, як представникам єдиної потужної націоналістичної сили?! Встати у тих протистояннях на бік громадянина України. Стати головним захисником інтересів пересічного мешканця наших міст, селищ, сіл. Знову згадати гасла Бандери і піти до кожного українця: слобідського, галицького, таврійського, київського. Тоді ніякі мафіозні протистояння чи бумеранги історії не завадять відродити могутню Україну на засадах соціяльної та національної справедливости. Це є нашою головною метою і ця мета на 100 відсотків співпадає із прагненнями абсолютної більшости українців.

Голова Харківської обласної організації ВО "Свобода"