Від чортополоху до пустоц(к)віту у нашій освіті

Від чортополоху до пустоц(к)віту у нашій освіті

Ірина Фаріон
23 січня 2015

Горе-уми від освіти врешті знайшли проблему у вишах негуманітарного спрямування. Це обов'язкові предмети гуманітарного циклу: історія України, українська мова, філософія, історія української культури. Їх виписано відповідно до Наказу МОНу від 09.07.2009 № 642 за міністра І.Вакарчука. Прикметно, що він здобувся на цей Наказ після гострої критики суспільства за власний намір "реорганізувати" викладання історії України у негуманітарних вишах, тобто – вилучити цей предмет. Тоді громаді вдалося зупинити міністерське самодурство аж до ухвалення відвідного Наказу. Табачник не посягнув на цей Наказ і понад то – доповнив його предметом "політологія"…

Сьогодні постреволюційна історія з історією України повторюється за типовим контрреволюційним сюжетом. "Майданівський" міністр освіти Квіт видав Наказ № 1392 від 25.11.2014 з такою промовистою назвою: "Про визначення таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 09.07.2009 № 642". Для цього навіть вигадано безглузде обґрунтування: новоухвалений Верховною Радою VII скликання Закон "Про вищу освіту" від 01.07.2014 № 1556-VII, в якому начебто не прописано нормативних гуманітарних дисциплін. Проте зазначений закон не має жодного стосунку до визначення нормативної складової, позаяк її преспокійно можна визначити окремим міністерським наказом або ж попросту виконувати уже чинний від 2009 року. Отож міністерство освіти бреше, як типовий москаль чи путеноїд.

І ось чому. Під час внесення правок у новий Закон "Про вищу освіту" я як голова підкомітету з питань вищої освіти, аби убезпечити неможливість втручання кожного наступного неадекватного міністра освіти від руйнування гуманітарного складника у негуманітарних вишах, пропонувала правку такого змісту: "Державний стандарт містить перелік спеціальних дисциплін державотворчого значення (українська мова, історія України, етнографія України) та обсяг кредитів для їхнього вивчення". І отримала такий висновок комітету про відхилення цієї правки: "Визначення змісту стандартів не є предметом регулювання Закону. Встановлення у стандартах переліку навчальних дисциплін суперечить принципу автономії ВНЗ та стандартам Європейського простору вищої освіти" (с. Проєкту Закону 92–93). Звісно, без коментарів. Ліва ліберастія, як кажуть студенти, "рулить".

Не йдеться навіть про значення цих дисциплін для формування історичної, мовної та національної свідомости, з яких виростає патріот, воїн і господар на своїй, від Бога даній землі. Це речі аксіоматичні. Звісно, не для всіх. Бо не всі входять у її Величність Історію. Весь цинізм і злочинність такого Наказу про вилучення – для початку у 2015 році – історії України з навчального процесу у негуманітарних вишах відбувається під час війни, що неспинно сунеться на нас з тих теренів, де не було повсюдного викладання історії України та української мови. За Бісмарком, де програє учитель та священик, приходить чужинець-окупант зі своїм язиком та історією. Він прийшов, бо роками формував для цього гуманітарну мовно-історичну основу.

Товаришу міністр! Спам'ятайтеся. Ви стаєте ідеологічним братом московського окупанта. Негайно скасуйте свій Наказ, поки вас не скасовано як чиновника. Пишаюся, що Табачник легітимно перестав бути міністром з моєї власної постанови (№ 4213 від 23.02.2014) у співавторстві з моїм побратимом Ігорем Мірошниченком. Отож маєте шанс увійти в історію як людина, що здатна виправляти власні жахливі помилки (до речі, як і Вакарчук). Нижче додаю оригінал своєї відхиленої правки.

Ірина Фаріон