Кіровоградські активістки "Яворини" долучилася до "Трипільської толоки" на Черкащині

Наталія Терновенко з донькою
8 серпня 2015

8 серпня 2015 року представниці громадської організації Об'єднання українок "Яворина" Кіровоградщини долучилися до "Трипільської толоки – 2015", яка відбулася в селі Легедзине Тальнівського району на Черкащині. Понад 50 людей зібралися, щоби відтворити спроєктовану в результаті археологічних знахідок давню гончарну майстерню. Жінки з Кіровоградщини доклали зусиль у зведенні глиняних стін будівлі, які розпочали відтворювати ще минулого літа. Наступного року організатори й учасники "Толоки" обіцяють взятися за дах і стелю.

"Трипільська толока" – щорічний культурно-націоналістичний захід, покликаний відновити традиції українського народу, зокрема прекрасний звичай збиратися всім селом для виконання різноманітних сільськогосподарських робіт, будівництва, вирубки лісу тощо. Цьогорічна толока не стала виключенням із загальної традиції. Дійство відбувалося на території заповідника "Трипільська культура". За словами голови "Яворини" Кіровоградщини Наталії Терновенко, заповідник причарував жіноцтво, а особливо захопив музей просто, розташований на його території. Реалістичність кожного елементу експозиції надає їй містичної сили, здатної повернути відвідувача в давні часи.

"Ми були приємно здивовані, коли побачили, яким є музей у селі Легедзине. Особливо вразили будівлі трипільської епохи, відтворені у натуральній величині. Також дуже приємно було відчути радість колективної праці. Поряд проводилися цікаві майстер-класи з різних видів народного мистецтва: ліплення з глини, солом'яне плетіння, розписи і навіть випічка справжнього хліба за трипільською рецептурою. Лунала українська пісня. Загалом ми щасливі, що мали можливість долучитися до відтворення хоча б частинки свідчень про трипільську добу. Україна має пишатися самобутністю своєї культури і величчю історії. Якби українська самобутність хоч раз відкрилася жителям східних регіонів України, які закликали "русскій мір", якби вони зуміли відчути дух української нації та її неповторних традицій, не сталося б такої непоправної біди. Принаймні на бік Московії вони б точно не пішли. Маємо популяризувати нашу історію і культуру, щоб уникнути подібного в майбутньому", – наголосила Наталія Терновенко, коментуючи участь "Яворини" Кіровоградщини у "Трипільській толоці – 2015".

Світлини: https://plus.google.com/u/0/photos/117452143753463889577/albums/6182046008507325777

Прес-служба Кіровоградської обласної організації ВО "Свобода"