Парламентарі-свободівці: замість запровадження воєнного стану засідання Верховної Ради перетворили на піар-шоу

Андрій Іллєнко та Сергій Рудик
27 січня 2015

27 січня 2015 року під час брифінгу у Верховній Раді України з приводу проведення позачергового засідання парламенту народні депутати України від ВО "Свобода" Сергій Рудик та Андрій Іллєнко констатували, що засідання по суті було скликано для піару, а винесені на розгляд рішення давно вже назріли, однак навіть вони є напівкроками, а не реальними діями, яких потребує Україна у боротьбі з російським агресором. Свободівці вкотре наголосили: без запровадження воєнного стану розраховувати на перемогу у війні з Росією неможливо.

За словами Сергія Рудика, минулої неділі, одразу після наради в РНБОУ, усі семеро свободівців-мажоритарників прибули зі своїх округів у Київ в очікуванні екстреного засідання парламенту, під час якого, на переконання націоналістів, мало бути запроваджено воєнний стан.

"Однак минула неділя, потім понеділок, розпочався вівторок, і нарешті о 12-й годині, а не о 10-й, як би це мало бути, парламент розпочав засідання. І що ми побачили? Засідання розпочалося з піар-виступів голів фракцій і груп. Згодом нарешті було таки ухвалено історичне рішення про визнання Росії державою-агресором. Безперечно, це рішення дуже важливе, але що воно змінило? Ми що, через це розриваємо з Росією дипломатичні відносини?

У нас щодня убивають українців, за весь період загинуло більше 10 тисяч наших громадян, а парламент розглядає питання, які можна було спокійно розглянути наступного тижня. Ми вважаємо такі дії неприпустимими. Закликаємо коаліцію, спікера парламенту нарешті розпочати розгляд дійсно важливих питань, бо лише маючи волю діяти рішуче, ми зможемо перемогти нашого одвічного ворога – Росію", – заявив Сергій Рудик.

Андрій Іллєнко наголосив, що "Свобода" з березня минулого року вимагає запровадити воєнний стан. На переконання націоналістів, це один із найважливіших кроків, який зупинить агресора.

"Нинішнє позачергове засідання – піар, бо були виступи, заяви, пафосні промови, і було, на жаль, дуже мало необхідних рішень. Навіть те, що було в порядку денному – це лише напівзаходи, півкроки до того, що дійсно треба робити. Ще 1 березня 2014 року "Свобода" заявила, що Росія розпочала проти України війну, і єдиний шлях зберегти державу – запровадити воєнний стан. Це передбачає переведення усієї економіки, усієї державної, правової системи у режим воєнного часу.

Зараз є багато спекуляцій довкола цього питання. Зокрема, тих, хто цього вимагає, називають популістами, кажуть, нібито це оголошення війни тощо. Ще раз наголошу: це не популізм і не оголошення війни – читайте закон! Це стан, коли ми не просто воюватимемо, а ефективно воюватимемо, і коли все працюватиме на війну – дипломатія, економіка тощо. Зараз, на жаль, виходить так, що на фронті точиться реальна війна із тисячами загиблих, і в той же час у тилу усе йде так, ніби війни немає. Тому тільки запровадження воєнного стану й реальних, повноцінних санкцій проти РФ у всіх царинах дозволить зупинити Росію", – зазначив Андрій Іллєнко.

Прес-служба Всеукраїнського об'єднання "Свобода"